"Cena nafte nikad nije brže rasla"

Objavljeno: 2021-10-13 12:55:00

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za RTS da je "brzina poslednjeg povećanja cene nafte najveća do sada". Ova cena nije bila još od 2010. godine, kada je barel bio 100 dolara, naveo je Mićović, ocenjujući da posle ovako naglog skoka sledi blagi pad cene


Cene sirove nafte zabeležile su još jedan skok. Probijena je barijera od 80 dolara po barelu. U nekim državama u okruženju već se beleže veća poskupljenja derivata. Postavlja se pitanje šta je razlog i kako će se to odraziti na cene na našim pumpama.

Uzrok za ovaj skok je porast ekonomske aktivnosti u državama koje su posle vakcinacije počele da ukidaju restrikcije. U isto vreme, zalihe velikih proizvođača su ograničene, pa i to utiče na cene. Da li je cena nafte skočila i zbog visokih cena gasa ili nestašice uglja?

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, da je energetsko tržište povezano i da uvek dolazi do određenog prelivanja, a u ovom slučaju i trgovci su očekivali ekonomski rast.

"Trgovci su počeli da kupuju velike količine nafte, stvarajući zalihe da bi se pripremili za taj period. Međutim, došli smo do paradoksa da su izazvali takvu neravnotežu proizvodnje i potražnje da je za veoma kratko vreme poskupela nafta. Pitanje je sada da li će visoke cene sada sputati ekonomski rast koji trgovci očekuju", naveo je Mićović i dodao da je upravo sve to uzrok za skok cene nafte u poslednjih mesec i po dana.

Prema njegovim rečima, od početka 2020. do danas zastupljen je trend rasta cene nafte, a poslednjih 50 dana, od 22. avgusta do 12. oktobra, dolazi do veoma naglog rasta cene nafte, što se može videti na veoma strmoj krivoj, 28 odsto je poskupela nafta u ovom periodu.

"Po pravilu, iza ovako strmog rasta sledi pad cena nafte, jer sada trgovci gomilaju zalihe da bi imali čime da nastupe na tržištu, a kada budu prepuni zaliha, cene će padati. Zemlje OPEKA su odlučile da ne povećavaju proizvodnju, da ovo nije realna potreba tržišta i ne žele da koriguju svoju odluku o postepenom povećanju proizvodnje", naveo je Mićović.