Da li su najveći poslovni ljudi zapravo - čudaci?

Objavljeno: 2021-12-03 15:40:00

Svašta možete na internet stranicama pronaći o navikama poslovnih velikana. Ovo su neki primeri 'čudaka' i njihovih dnevnih rituala


Svi medijski eksponirani velikani biznisa od Brensona i Bila Gejtsa do Zakerberga i aktuelnog Džeka Dorsija koji je nedavno napustio čeloTwitter-a, uzor su ostatku poslovnog sveta, njihovih ambicioznih naslednika. I to ne samo u poslovnim potezima i pravljenju novca, već i u onim svakodnevnim navikama.

Svašta možete na internet stranicama pronaći o navikama poslovnih velikana.

Zna se da je Stiv Džobs(Apple), uzor mnogima, jeo nedeljama samo jednu vrstu hrane. Jabuke, šargarepe sa limunom su bile danima na njegovom meniju. Od mladosti je malo jeo sa periodima gladovanja. Kako bi njegovi biografi napisali Džobs je sledio minimalizam i u hrani i u dizajnu. Danas bi se njegov način ishrane popularno nazvao fasting, termin i način ishrane izuzetno popularan poslednjih nekoliko godina. Kupao se jednom sedmično pogotovo kada je bio na voćnoj dijeti.

Ričards Brenson neizostavno pije 20 šolja čaja dnevno. English breakfast, isključivo.

Za Zakerberga se zna da jede meso, ali samo meso životinje koju sam ulovi. Izjavio je za Fortune magazin da želi da bolje upozna svet time što će kroz lično iskustvo naučiti da jedno biće mora da umre da bi on pojeo meso. Tako je 2011. počeo sa kuvanjem lososa, a nastavio klanjem životinja čiju je finalnu obradu poverio mesarima iz okoline Senta Kruza. Ako se nađe u restoranu, jede vegetarijanske obroke.

Džek Dorsi je aktuelan poslednjiih dana zbog vesti o povlačenju sa čelaTwitter-a, pa je potegnuta i tema o njegovim dnevnim navikama i promeni imidža. Pored podsećanja da Dorsi jede samo jedan obrok dnevno (ribu, poletinu, artičoke, crnu čokoladu i ribizle) i da vikendom gladuje što je za njega neverovatno iskustvo, pojavili su se i novi zanimljivi detalji.

Na primer, vrlo je precizan kada je spavanje u pitanju. Spava uvek u isto vreme kako bi imao što veće koristi od REM faze u kojoj se stimulišu delovi mozga zaduženi za učenje.

Svaku zoru započne u ledenoj kadi. Voli kada iz toplog kreveta uleti u vodu sa ledom jer mu to, kako kaže, odblokira neke delove mozga i dobije volju da uradi bilo šta.

Isto radi i Tim Kendal, nekadašnji Pinterest izvršni direktor i sadašnji direktor Moment-a. Voli da počne svaki dan u ledenoj vodi, pet minuta.