I troškovi svadbe otišli u nebo

Objavljeno: 2023-03-29 13:45:00

Na prosečnu svadbu u Srbiji poziva se oko 200 zvanica, a troškovi iznose oko 20 hiljada evra, kažu organizatori venčanja. Nije onda čudno što su se i pokloni promenili, pa su lampe i umetničke slike zamenile koverte. Ipak, nisu troškovi svadbe najveći problem budućih mladenaca


Pre nekoliko dana zacrvenelo se Žarkovo. Nije stadion jedino mesto gde se mogu upaliti baklje. Svoju svrhu su dobile i na jednoj prosidbi. Navijalo se za ljubav. Zatim sledi najlepši, ali i najteži deo za mladence – organizacija svadbe.

Prošle godine bilo je skoro 35 hiljada proslava. Više nego inače, jer je korona mnogim mladencima, ali i restoranima poremetila planove.

U proseku ih godišnje u Srbiji bude 25 hiljada, u Beogradu 10 hiljada.

Milanu Bujakoviću i njegovoj verenici je posle pandemije najteži zadatak bio pronalazak sale.

"Nakon korone, kad se sve otvorilo, ljudi su nagrnuli. Mnogo je svadbi bilo zakazano pre korone, bilo je odloženo. Bila je ogromna potražnja za restoranima, salama. Zaista nije bilo lako izabrati dobar, pravi restoran za svoje veselje", kaže Bujaković.

Boško Bubanja, predsednik Udruženja ivent industrije napominje da je situacija ove godine malo ležernija.

"Nije velika presija kao što je bilo u 2022. Bile su ogromne gužve za zakazivanje restorana, bendova, dekoracije, jer svi oni koji su planirali venčanje u 2020. i 2021. nisu mogli zbog korone, oni su to obavili 2022. Ova godina se očekuje da bude na nivou 2019. To znači da su nam april, maj, deo juna gotovo svi termini popunjeni, a avgust, septembar, oktobar ima dovoljno slobodnih termina", navodi Bubanja.

Pandemija je mnogima pokazala da venčanje može da se organizuje i za 90 dana, ali sa manje gostiju.