Koliko namirnica može da se kupi za 2.000 dinara?

Objavljeno: 2021-10-14 12:55:00

Sada smo već svedoci svakodnevnih poskupljenja


Najviše je poskupela hrana i o tome govori i zvanična stastistika - međugodišnja inflacija dostigla je 5,7 odsto, pri čemu je povrće poskupelo 36 odsto, a meso više od 15 procenata. Imajući u vidu cene, posebno hrane, lako se da zaključiti da danas u prodavnicu ne treba ići bez 2.000 dinara u džepu.

Inflacija u prevodu znači veće cene, a veće cene znače da za isti novac možemo kupiti manje. I to je danas i više nego očigledno već pri samom ulasku u prodavnicu, vrlo su česti komentari naših građana.

Za dve hiljade dinara danas možemo da kupimo kilogram mesa, hleb, jogurt, jaja, ulje... I to je otprilike to - doručak i ručak za porodicu za jedan dan. Ako još kupimo cigarete, a planiramo potrošiti i gorivo i kupiti kafu, treba nam još "hiljadarka". Mnogi bi rekli da su do skora dan "krpili" i sa hiljadu, a danas teško i sa dve.

- Skuplji je delikates, toalet papir, brašno.. gledamo i veće cene šećera, sokova.... Čokolade od 100 grama koje su do skora bile 120, sad su 148 dinar, skuplja je i higijena. Kilogram buta junetine sada je 1.050 dinara. Pa ako hoćeš da napraviš šnicle i ručak za porodicu, ispod dve hiljade dinara ne treba ulaziti u prodavnicu - kaže nam jedan trgovac koja godinama radi u jednom velikom prodajnom lancu.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da u prodavnicu ne ide, ali da mu zvanična statistika i podaci o inflaciji govore da cene rastu i da se danas za isti novac može mnogo manje kupiti nego pre godinu ili dve dana.

- Danas nam je međugodišnja inflacija na pragu od 6 odsto i to je priznaćete mnogo više nego dva procenta na koja smo navikli tokom prethodnih godina. A, u životu je mnogo gore nego što to statistika govori. Hoću da kažem da je postalo očigledno da narod masovno ima utisak da sve poskupljuje i da mu novac sa kojim raspolaže manje vredi - ocenio je Madžar.