Svetske cene prehrambenih proizvoda pale u julu

Objavljeno: 2022-08-06 12:00:00

Svetske cene prehrambenih proizvoda pale su osetno u julu, pod uticajem pada cena žitarica i biljnog ulja, saopštila je danas Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO)


Posle istorijskog maksimuma dostignutog u martu posle početka ruske invazije na Ukrajinu, indikator cena prehrambenih proizvoda FAO koji prati promene međunarodnih cena korpe osnovnih proizvoda, pao je 8,6 odsto u julu u odnosu na prethodni mesec, što je bio četvrti uzastopni pad cena.

Cene su međutim i dalje na visokom nivou i u julu su bile na 140,9 poena na FAO-vom indeksu, što je porast od 13,1 odsto na godišnjem nivou u odnosu na jun 2021, navela je agencija.

Glavni ekonomista FAO Maksimo Torero Kulen pozdravio je dobrodošli pad, posebno što se tiče pristupa prehrambenim proizvoda. On je ipak upozorio da i dalje brojni rizici prete svetskoj prehrambenoj sigurnosti kao što je recesija ili povišene cene žitarica i njihov potencijalni uticaj na proizvodnju i na sredstva za život poljoprivrednika, prenosi Beta-AFP.

FAO indikator za biljna ulja pao je u julu za 19,2 odsto, na najniži nivo u poslednjih 10 meseci, pod uticajem pada cena svih ulja, i cena sirove nafte.