Australija bi uskoro mogla da zabrani određene video igre za maloletnike

Objavljeno: 2023-03-29 14:35:00

Australija planira da uvede oznaku 18+ na sve video-igrice kojima se simulira kockanje, odnosno oznaku M (odrasli) za igrice u kojima se kupuju određeni "predmeti" i "novčići" koji se zatim u toj igri koriste


To bi moglo da ograniči pristup igricama poput "Fife", dok su programeri igrice "Fortnajt" već ukinuli elemente koji bi mogli da budu sporni australijskim zakonodavcima.

Sve je veća zabrinutost jer deca imaju lak pristup video-igrama sa elementima kockanja, što povećava šanse da u budućnosti zaista i postanu zavisnici o kocki. Takođe, istraživanja su pokazala da adolescenti koji igraju takve igrice imaju veću verovatnoću da postanu zavisni od video-igara.

Australijska ministarka komunikacija Mišel Roulend rekla je da bi izneti predlozi o uvođenju oznaka 18+ i M trebalo da stanu na put ovim problemima i spreče igrače video-igrica da kasnije počnu da se kockaju. Ovaj predlog bi, naime, doneo roditeljima veću kontrolu u situacijama kada ne znaju od čega se neka igrica sve sastoji.

"Roditelj bi tako znao da određena igrica sadrži neki vid simuliranog kockanja", rekla je Roulendova dodajući da mlađi od 18 godina neće moći da kupuju ovakve igre.