Bosanski gradić uzdrmao berzu u Londonu

Objavljeno: 2021-10-14 13:40:00

Vareš, gradić u Bosni sa 9.000 stanovnika, uzdrmao je Londonsku berzu, pošto je kompanija „Adriatik metals“, koja u tom mestu istražuje srebro i cink, iznela najveću ovogodišnju ponudu za prodaju akcija rudarske kompanije na toj berzi


Ta kompanija planira da na berzi prikupi još102 miliona dolaraza otvaranje novog rudnika u Varešu.

„Adriatik metals“ je zajedno sa „Orion majn fajnansom“ izneo na berzu ponudu deonica vrednu 52 miliona dolara. „Orion“ će investirati i120 miliona dolaraza glavni zajam, te 22,5 miliona za buduće isplate tantijema. „Adriatik“ će zajedno sa kompanijom „Sendfajer risorsiz“ pokušati da na londonskoj berzi proda deonice vredne 80 miliona dolara, što je 16 odsto udela u „Adriatiku“. I generalni direktor „Adriatika“ Pol Kronin namerava da iznese na berzu svoje deonice, vredne tri miliona, piše  „Fajnenšel tajms“.

Za razliku od većine zemalja u Evropi, gde je vrloteško otvoriti nov rudnik, vlasti u BiH nastoje da privuku strane investitore nudeći nisku poresku stopu na dobit od 10 odsto, navodi taj ekonomski list.

Ukoliko sve bude kako je planirano, „Adriatik“ bi mogao da otvori novi rudnik u Varešu u roku od četiri godine.

„Evropi su potrebni novi rudnici. Vidimo kakav pritisak postoji na lance snabdevanja. Ali ne moramo praviti mega projekte. To naš primer i dokazuje“, rekao je Kronin.

Investicija u rudnik, koja će biti teška oko244 miliona dolara, biće najveća strana direktna investicija u BiH od 1990. godine.

Dolazak ovog investitora pozdravio je i bosanski premijer Fadil Novalić.