Japanske firme koriste pirinač iz Fukušime za proizvodnju plastike

Objavljeno: 2023-03-29 15:45:00

Jedna od osam japanskih kompanija koje su pokrenule poslovanje na napuštenom području u Fukušimi, prerađuje tamošnji pirinač u plastiku za koju stručnjaci tvrde da sadrži nizak procenat ugljenika i da su proizvodi koji se od nje dobijaju bezbedni za ljudsko zdravlje


Od ovakvih plastičnih kuglica većinom se pravi pribor za jelo, koji koriste preduzeća širom Japana.

Biomass Resin, kompanija sa sedištem u Tokiju, otvorila je fabriku u kojoj pirinač uzgajan u Fukušimi pretvara u specijalnu plastiku. Iako je od katastrofe u nuklearnoj elektrani u Fukušimi prošlo dvanaest godina, pirinač koji se tamo proizvodi niko ne želi da kupi zbog straha od zdravstvenih rizika. Zato je kompanija iz Tokija osmislila način kako da taj pirinač pretvori u plastiku, za koju stručnjaci tvrde da sadrži nizak procenat ugljenika.

Od ove plastike se pravi pribor za jelo i ambalaža u koju se pakuje hrana za dostavu, plastične vrećice za pošte širom zemlje i suveniri koji se prodaju na japanskim aerodromima. Pomenute proizvode koriste kompanije u celom Japanu, kako bi i na taj način pomogle da se Fukušima oporavi od katastrofalnih posledica nesreće.