Kakve opcije imaju radnici Fijata u Kragujevcu?

Objavljeno: 2022-05-14 18:00:00

Srbija ostaje zemlja prioriteta na putu ka modernizaciji i elektrifikaciji, kažu u kompaniji


Kako je rečeno u kompaniji Stellantis za Telegraf Biznis, u narednom periodu radiće se na modernizaciji pogona i pripremi nove platforme za e - vozila.

Odnosno, kompanija, pozivajući se na svoje poslednje saopštenje prlikom boravka direktora u Srbiji, objašnjava da Srbija ostaje zemlja prioriteta na putu ka modernizaciji i elektrifikaciji. A to podrazumeva, navode, obuku kadrova, uvođenje novih veština i poslova.Stellantis je najavio da ćeu kragujevačkoj fabrici u Srbiji instalirati novu platformu za električna vozila za proizvodnju kompaktnih vozilakoja bi otpočela sredinom 2024. godine.

To će, kako navodi ta firma,pomoći kompaniji u nameri da dostigne stopostotnu prodaju miksa putničkih električnih vozila (BEV) u Evropi do kraja ove decenije,kao i nultu emisiju štetnih gasova do 2038. godine.Ova najava takođepotvrđuje da će Srbija i njena fabrika u Kragujevcu (u kojoj Republika Srbija ima vlasnički udeo od 33%) igrati ključnu ulogu u strateškom planu Dare Forward 2030.U tom smislu je i došla ponuda za rad u drugim pogonima kompanije.

Podsetimo, radnici Fijata su i ranije dobijali ponudu na dobrovoljnom osnovu za rad u nekim drugim pogonima. Taj prošli put, kako je Telegraf Biznis pisao, radnici kragujevačkog Fijatadobili su ponudu od menadžmenta da se prijave za rad u fabrici tada novoosnovane grupacijeStellantis u Slovačkoj.

Utoj fabrici se proizvode vozila "pežo 208" i "citroen C3",a radnici su potpisali ugovor na godinu dana.Međutim, odziv je bio mali.Radnicima FCA u četvrtak je ponuđen odlazak na dvogodišnji rad u Nemačku, Italiju, Poljsku ili Slovačku ipredočeni su im uslovi za novčanu naknadu za to radno angažovanje.