Ove dane već nazivaju "ledenim dobom" kriptovaluta

Objavljeno: 2022-05-14 12:00:00

Tržište kriptovaluta svakodnevno trpi ogromne gubitke. Za nedelju dana izgubio je 22 odsto vrednosti. A, vredeo je bitoin i više od 64.000 dolara pre samo oko godinu dana.

Negativan trend imale su i ostale kriptovalute.

Prema poslednjim procenama oko 200.000 ljudi iz Srbije poseduje neku od kriptovaluta, i gubici su im bili neizbežni. Ovih dana profiti od investiranja u digitalna dobra im se bukvalno tope pred očima. Pad su najviše osetili oni koji su odlučilil da investiraju u neku od kriptovaluta u trenutku korekcije cena u odnosu na istorijske maksimume (npr. ulaganje u bitkoin kada mu je cena pala ispod 50.000 dolara, sa predumišljajem da neće padati dalje).

Kriptovalute se generalno kreću u tandemu sa akcijama, najviše onih vezanih za tehnološke kompanije, i one padaju od početka ove godine. Glavni razlog, prema mišljenju analitičara, je taj da investitori biraju da prodaju rizične hartije i dobra u sklopu pripreme za strožiju monetarnu politiku, tj. za podizanje kamatnih stopa kako od strane američkog FED-a, tako i ECB.

Kripto-zima ili kripto-ledeno doba

Veliki broj analitičara tržišta kriptovaluta navodilo je nedavno (i bii su u pravu) da će sledeća stabilizacija cena na kriptotržištu, služeći se bitkoinom kao reperom, biti 30.000 dolara za jedan bitkoin. Isto tako naveli su da se cene neće oporavljati na duži rok, nešto što je među poznavaocima prilika na tržištu nazvano "kripto-zima".

- Pad od 78 odsto u odnosu na istorijski maksimum od skoro 69.000 dolara implicira da donja granica može biti i 15.000 dolara, rekao je nedvno analitičar kompanije 22V Risrč, Džon Roug i dodao da niko u to ne veruje ni investitori ni analitičari, ali da treba imati i to na umu.Tržište kriptovaluta bi zapravo moglo da ide u pravcu "ledenog doba", gde cene ostaju niske godinama, a investitori postepeno gube interesovanje, kazao je nedavno Pol Džekson, rukovodilac istraživanja raspodele sredstava kompanije Invesco.