Posle Beograda, još jedan grad povećao porez na imovinu

Objavljeno: 2021-12-03 15:10:00

Uvećani porezi se odnose na stanove i kuće u ekstra gradskoj zoni, dok će vlasnici nepokretne imovine u trećoj zoni plaćati manji porezKragujevac je drugi grad u Srbiji, posle Beograda, u kojem će uvećani porezi biti primenjeni na vlasnike nepokretnosti. Vlasnici stanova u kuća u kragujevačkoj ekstra zoni će od iduće godine plaćati porez na nepokretnosti uvećan za 300 do 1.000 dinara. Do povećanja poreza je došlo, kako je objasnio gradonačelnik Nikola Dašić tokom gostovanja na TV Prva, zbog povećanja tržišne vrednosti stambenog kvadrata u ekstra zoni.

Prosečna vrednost p kvadratu u ekstra zoni porasla je između 5 i 15 odsto u poslednjem talasu rasta cena nekretnina, te su zato i uvećani porezi.

Za razliku od vlasnika kuća i stanova u ekstra zoni, vlasnici nepokretnosti u trećoj gradskoj zoni dobiće umanjenje poreza između 3 i 5 odsto.

Od ukupno 5 kragujevačkih gradskih zona, samo u dve je došlo do promene iznosa poreza, u jednoj su uvećani porezi na nepokretnu imovinu, jednoj smanjeni, dok će porez u ostale tri ostati nepromenjen.

Do promene u određivanju visine poreza na imovinu došlo je zbog promene vrednodti kvadrata nepokretnosti na tržištu. Iz ovoga se može zakljućiti da je cena kvadrata porasla samo u ekstra stambenoj zoni Kragujevca.

U trećoj zoni došlo je do smanjenja cene, dok u ostale tri nije zabeležena promena vrednosti, pa nisu ni uvećani porezi.

Prema rečima gradonačelnika Dašića, prihod Grada od poreza na imovinu građana neće se bitno promeniti u ukupnom iznosu.

Kragujevac, kako je rekao, neće poput Beograda zamrznuti porez na imovinu.