Trgovci do 15. februara ne smeju da menjaju cene namirnica, a ovo su kazne ako to ipak urade

Objavljeno: 2021-12-03 16:10:00

Cene ovih proizvoda neće smeti da pređu nivo koje su imale na dan 15. novembar ove godine


Vlada Srbije donela je u utorak 30. novembra odluku o ograničenju cene određenih prehrambenih namirnica, na takav način da ove cene ne mogu biti više od onih zabeleženih na dan 15. novembra.

Već se pisaloo tome da bi uredba o hlebu, koja je prva donesena, mogla da se primeni i za ostale sektore. Poznato je na primer, da je na početku pandemije vlada ograničila cene za čak 36 osnovnih namirnica.

Posle toga, mesecima je blago rasla cena ulja, mesa postepeno, dok je gorivo menjalo cenu i na nedeljnom nivou. Nova uredba inače stupa na snagu danas. A evo kako ona precizno glasi:

Ograničenje cena iz stava 1. ovog člana primenjuje se u trajanju od 60 dana za sledeću robu:

- šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma;

- brašno tip T-400 glatko, u pakovanju od jednog kilograma;

- jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra;

- svinjsko meso – but;

- UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, u pakovanju od jednog litra.

To, preciznije, znači da trgovci u Srbiji u naredna dva meseca (do 15. februara) neće smeti da šećer prodaju po ceni višoj od 89, ulje po ceni od 205, but od 540 i dugotrajno mleko 170 dinara.

Cene ovih proizvoda neće smeti da pređu nivo koje su imale na dan 15. novembar ove godine. To dalje znači i da jedinstvena maksimalna cena neće postojati, jer se generalno razlikuju po trgovinama,pa će se cene ipak razlikovati u nekoliko dinara.